Hello Bead Lovers!!!

I'm sorry to inform that orders for beading embroidery by ButterflyBeads are currently CLOSED until further notice.


Thank you... ^.^

Friday, February 5, 2010

Apa nak buat... customer is always RIGHT!!

What is your first impression when you see these designs? My customer's (the owner of these 'bajus') impression is she scream out loud "Oh Nooo!! Why is she using these colors? Why is the design like this?" Dia tak jerit kat saya.. tapi dia jerit kat assistant dia yang tolong ambik dan hantar baju ni pada dia. After that, dia mintak assistant dia hantar balik baju-baju ni pada saya untuk bukak balik semua beads n sequin ni.

Well... what to do? CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT. Salah saya jugak, saya dah tau customer yang ni tak suka contrast color, saya bubuh jugak color-color ni kat baju dia. Memang la kena reject. Dengan berat hatinya, saya bukak balik semula jahitan saya ni hasil penat lelah selama 2 minggu.

Sekarang tengah pening nak pakai color apa dan design apa pulak kat baju-baju ni. Hopefully cepat la dapat idea dan cepat dapat siapkan baju ni dan cepat dapat redakan amukan customer yang sorang ni :) No worries Pn. M, lepas ni saya pakai color yang sedondon, yang maching dengan baju Pn. M.

Pernah tak situasi macam ni terjadi pada anda? Apa pula reaksi anda? Bagaimana anda charge customer anda jika situasi ini terjadi pada anda?

16 comments:

koleksi alang said...

Sebagai seorang penjahit manik bagi saya design tu dah cukup lawa.

tapi betullah, kalau customer dah tak minat, terpaksalah. Ada pengalaman yang lebih kurang, hehehe...

Salam perkenalan Zai,

Nak mintak kebenaran meniru design2 dalam blog ni.

terima kasih

zai said...

Dah nasib.. nak buat macam mana kan.. ikutkan je la.. :)
Salam perkenalan.. apa salahnye nak tiru2 design.. saya pun cilok2 jugak idea orang.. sharing is caring ;)

balkis said...

zai..
ari tu pn peah gak dpt customer mcm gini, tap sbb dia kat kelantan kan..so, lepas dapat baju, dia kena terima jelah..sblm pos, dh try antr mms, tp customer tu tak boleh bukak mms tu, so, dia dapat baju tu, kena terima jelah..masalahnye, org lain kate cantik je..tak taulah..ikut je, cust is always right!

BeadsGlamz said...

saya pun ade experience macam akak.. terpaksa bukak balik semua demi memuaskan hati dia..dahla dia mintak discount sebab tersalah buat n ambik masa yg lebih lama.. berasap je...

dana cute said...

salam...

cantik pe bg aku dua2 design tuh.., kaler pun just nice... contrast tp combinasi nyer just nice...
tp tak tau lah kot2 dia rasa too old to her...

sabar lah ek... ko bt ngn kaler yg sama je ngn kain tuh... abis cite..
nk wat camne cust always rite kan

Azie said...

Oh no !!! kesian kat you Zain. Dah cantik dah pilihan warna, tp sayang customer x appreciate. ituler, susah nak pleased orang kan.. me still new in beading, slalu dok tnyer customer.. you nak kaler camner, design camner.. takut jadik camni ler, spent so much time yet customer x suka..

neeway, dont give up ok.. i still like all your beadworks.

Azie said...

opps.. typo error.. it shud be read as 'Zai' not 'Zain'.. mintak maaf ye Zai..

zai said...

Balkis - macam2 customer ni kan? tapi kena sabar je la sebab diorang dah bayar service kita. tapi boleh avoid situation ni sebenarnya, kalau dapat, jumpa face to face dgn customer, lukis design yg kita nk buat, tanya color yg dia suka then baru proceed. kalau customer jauh, maybe boleh email je dia.

BeadsGlamz - sabo je la.. hehe.. jangan tak bayar dah.. jadi mcm sis RJ, orang hutang dia jahit manik sampai rm2500 sampai la tak bayar2..

Dana - thanks dana.. memang pun, aku nak letak color yg sama ngan kain je pasni.. dia suka mcm tu.. :)

Azie - better mcm tu azie, tanya customer dia nak design mcm mana, color apa.. lagi customer puas hati. takde la jadi tragedi mcm i ni.. hihi.. mcm sis RJ kata masa seminar gabungan warna dia(i attent this seminar), soalan2 semua tu termasuk dalam service kita

Kak Aida said...

Salam kenal Zai..Pity u..Ive gone thru this experience b4 but as u said cust is always right..Nothing wrong wit ur design..just not catchy to her eyes..as a tailor n enjoy beadings work i think ur cust ni suka wrna2 tanah cam gabungan wrna2 coklat n touch of craem here n there for baju kuning tu..i slalu singgah blog u ni n always admire wit all ur touched..im sure u can do it babe..believe in u dear :-)

LiTtLe^m3 said...
This comment has been removed by the author.
LiTtLe^m3 said...

sabar ye cik jai... insyaallah ada rezeki tu.. lagi2 ibu mengandung cam cik jai...

zai said...

Kak Aida-Thanks for your comment kak aida. It helps so much. Ade sikit idea untuk baju kuning tu nanti. Selalu2 singgah lagi blog zai ni.. ;)

Baiti-InsyaAllah.. memang masa mengandung ni selalu murah rezeki.. alhamdulillah.. ;) so cepat2 la ada baby!! hihi..

Anonymous said...

salam..kita minat kombinasi warna awk..tp nk buat mcmaner,ader certain customer nie x minat wrna kontras..kita pun pernah terkena..tp redha jer la nk mrh..nnt customer lari..

madam azra said...

Salam,zai berdasarkan pengalaman madam.Memang kita akan jumpa pekara2 cam ni.Nasihat madam jd kn hal sebegini sebagai penyuntik semangat.Jika kita selalu di puji hingga tak pernah di tegur,nnti kita akan terlupa berpijak di bumi yg nyata.Madam sebagai org lama dlm bidang jahit mnjahit ni tabik dgn hasil keja Zai.Semoga terus sukses!

SentuhanSofea said...

hurm...cian u masa tu yer zai.. akak. pon pernah kene tp bukan manik ler..jahit baju.. have to pay harga kain n paling sedey..baju yg jahit tu cust. tu ambik gak...sabar jer ler.. itu namanya pengalaman...anyway..akak suka sangat tengok hasil kerja u..cantik semua.. akak baru berjinak ngan manik..tengok blog u..dapatlah sikit ilham nak jahit manik.

rainzue collections said...

hmm...memang sakit hati jugak coz kena bukak balik..kalu jumpa cus yang cerewet camni..kena hati tentang design..mintak kalu boleh dia carikan design yg dia perlukan...lukis..dan kena tunjukkan design dan colour yang dia suka.alhamdullillah saya belum terkena lagi..tapi hampir terkena...cus terpaksa jugak kita layankan...charge pulak..hmm..diaorng ni (cus) ni tak tahu..kadang2 apa yng kita buat tu tak sepadan dengan harga..so paham2lah cus yang cerewet tu...

>