Hello Bead Lovers!!!

I'm sorry to inform that orders for beading embroidery by ButterflyBeads are currently CLOSED until further notice.


Thank you... ^.^

Tuesday, October 23, 2012

Let's Learn Colors

A ‘color wheel’ is a very good way of understanding color. It’s often used to explain how colors are related. A color wheel can seem quite complex, but here we’re only interested in color used in beads embroidery (hence, i'm a beader ;)). So we’ll be using a very simple version which has enough information for our purposes.

Primary Colors
Dalam Bahasa Melayunya, Warna Asas atau Warna Primer. Semua warna berasal daripada 3 warna ini - Merah, Biru dan Kuning.
 
 

(Kalau korang perasan, actually warna dalam printer kita pun guna 3 warna asas ni cuma namanya je lain sikit..mereka dipanggil Magenta, Cyan dan Yellow.)

Secondary Colors
Nama Melayunya, Warna Sekunder. Warna sekunder adalah campuran 2 warna asas. Merah+Biru = Violet(Purple), Biru+Kuning=Hijau, Kuning+Merah=Orange.
 
 
Tertiary Colors
Warna Tertier terhasil daripada campuran 1 warna asas dan 1 warna sekunder. So, akan dapat 6 warna dalam kumpulan warna tertier. Sila lihat gambarajah untuk 6 warna itu :)



How colors relate to one another

Complimentary Colors
Warna komplimen adalah warna yang bertentangan dalam 'color wheel. Contohnya macam Merah-Hijau. Warna komplimen boleh digunakan kalau kita nak kontrakan warna manik. Cara saya, saya akan hafal 3 kombinasi warna komplimen- Merah-Hijau, Biru-Orange, Kuning-Purple. So, untuk warna-warna lain.. pandai-pandai lah korang adjust sendiri daripada 3 kombinasi tadi.
 
Peringatan:-
Tidak semestinya kita mesti kontrakan warna manik untuk setiap design yang kita jahit ye... ada corak baju yang tidak sesuai maniknya dikontrakan sangat. Ada jugak customer yang tidak suka warna maniknya dikontrakan. Warna kontra atau komplimen ini sesuai kalau kita memang purposely nak bagi manik tu menyerlah. Kalau setakat baju tu nak pakai pegi pejabat, tak payah kot nak kontrakan sangat warna manik. Kalau nak pergi function kat hotel atau memang nak riak dekat kenduri kahwin (dalam hati..baju aku ade jahit manik cantik.. tengoklah..tengoklah..) - sila jangan amalkan sifat riak.. tak baik :) 

Actually ada banyak lagi benda yang boleh dikupas daripada topik warna ni.. saya akan pergi lebih mendalam dalam entry yang akan datang...
 
Happy Beading!!!

sig
 

1 comment:

intan akma said...

gud info..i follow u ;)

>