Hello Bead Lovers!!!

I'm sorry to inform that orders for beading embroidery by ButterflyBeads are currently CLOSED until further notice.


Thank you... ^.^

Friday, July 22, 2011

Acrylic? Plastic? Glass?

Rasanya masih ramai yang keliru dengan jenis-jenis manik yang kita gunakan untuk beading embroidery, termasuk saya. Jadi, hari ni saya nak share something yang mungkin berguna untuk kita semua mengenai jenis-jenis manik dan bahan yang digunakan untuk membuat manik dan kristal.
Yang pertama sekali ACRYLIC:-
mengikut en wiki, ACRYLIC bermaksud "Chemical compounds that contain the acryl group derived from acrylic acid". Tapi untuk kita-kita yang tak berapa nak pandai sains ni, mungkin kita akan faham dengan bantuan gambar 


Acrylic Sheets

Bila dah diproses untuk dijadikan manik dan kristal, macam ni lah rupanya:-

Acrylic Stones

Yang kedua, PLASTIC:-

Yang ni tak payah tanya En Wiki la ye.. kita terus tengok gambar je senang

Plactic Beads

Yang ketiga GLASS:-


Glass Stones

Glass Beads

Glass Pearls


Jadi, diharap apa yang telah saya share hari ni dapat membantu kita semua lebih mengenali jenis-jenis manik yang ada di pasaran. Saya akan cerita lebih detail pasal glass beads dan glass pearls pada entry yang akan datang. So, bye for now.. have a great weekend!! ;)

KEEP ON BEADING!!

sig




6 comments:

Azie NZ said...

kudos ! interesting article. tp mcm mana nak bestkan between acrylic stones dgn glass stones ? glass stones lebih berat dr acrylic stones ?

zai said...

zai rasa kalau nk bezakan glass stone dgn acrylic stone.. glass stone lg shining, surface dia lg halus n maybe in terms of berat.. yes maybe glass stone lg berat dr acrylic :)n price! mana yg lg mahal.. itulah glass stone ;)

LILLIES AND LAVENDAR said...

wow...great info dear..Luv it.may I share these info...MMMMUAH

indah129 said...

mana nk dapat stok manik murah dan berkualiti... sy asyik beli yg sikit2 tuh je..mahal.. thankx for the info..

Nasha said...

Hi Zai,

Love tengok jahitan manik you. So fine. Thanks for all the info, mana nak beli manik and etc. Your pix memang inspiring betul laa sampaikan i decided to jahit sendiri manik this round for raya!

Anonymous said...

nak tanya mcm man u boleh cairkan Acrylic tuhh?...atau u beli yg dah dlm bentuk liquid jer?..n kat mana nak beli tuh?

>